Originele Belgische wafels

Originele Belgische wafels

En toch liep ik vast op een specialiteit die ik tijdens mijn laatste bezoek aan België meer dan eens heb gegeten (en erg lekker vond). De Belgische wafels! Ze zijn luchtig gebakken en zien er heel anders uit dan de heerlijk gebakken wafels van onze grootmoeders. Maar wanneer is een wafel eigenlijk een Belgisch model? En wat maakt ze zo bijzonder?

Belgische wafels smaken heerlijk met poedersuiker of fruit

Zo ontstond het Belgische wafelrecept

Wat de exacte herkomst betreft, ben ik tijdens mijn onderzoek helaas heel verschillende verhalen tegengekomen. Sommigen vermoeden dat ze in Brussel zijn uitgevonden, anderen zweren bij de stad Gent. Feit is echter dat de Belgische wafel zich al in de 19e eeuw verspreidde op kermissen en soortgelijke festivals in het qua oppervlakte kleine land.

Later, d.w.z. toen het wafelijzer de particuliere huishoudens veroverde, steeg de wafel enorm op de schaal van populariteit. Zo werden de Belgische wafels bekender… en bekender… en bekender. In het basisrecept van toen werd echter vaak gist gebruikt. Simpelweg omdat er in die tijd nog geen rijsmiddelen of alternatieven waren en het gewenste volume gemakkelijk verkregen kon worden bij het bakken met de gist. Tegenwoordig gebruiken mensen meestal bakpoeder, zuiveringszout of tandsteen.

Dit is wat de Belgische wafel kenmerkt

Een typisch Belgische wafel herken je aan zijn rechthoekige vorm. Ze worden hoger gebakken dan de stevige wafels die we kennen en zouden een knapperige buitenkant moeten hebben. De wafel wordt dan klassiek bestrooid met poedersuiker en warm geserveerd.

Daarom kun je wafels bakken zonder boter

In de meeste wafelrecepten vind je boter of olie als ingrediënt. Hierdoor blijven de gebakjes zacht en sappig. In dit recept doen we het echter helemaal zonder. Maar waarom?

De deegstukken zijn mooi krokant van buiten, zoals we die kennen van Belgische wafels. Het bijzondere is dat de zachte kern, waar we zo van houden, behouden blijft.

Vraag je je nu af hoe dit precies werkt? Het is heel simpel: Dit recept is gebaseerd op de Amerikaanse pannenkoekvariant (pannenkoeken) en wordt dus gebakken met veel melk en eieren. Dus boter en olie zijn helemaal niet nodig.

Overigens scheelt het niet gebruiken van boter een hoop calorieën. Maar dat is slechts een kanttekening!

Zo bak je krokante wafels

Zoals op bijna alle gebieden is het geheim niet alleen het recept, maar ook het juiste gereedschap. In dit geval hebben we het over het wafelijzer. Omdat je het beste wafelbeslag ter wereld kunt laten bereiden… met het verkeerde wafelijzer worden je gebakjes nooit krokant en luchtig.

Als je een wafelijzer wilt kopen, kun je beter een paar euro meer uitgeven. Want graaf je wat dieper in de buidel en let je op goede kwaliteit, dan is je nieuwe wafelijzer een aankoop voor de eeuwigheid. Maar hoe herken je een goed wafelijzer? Wat zijn de verschillen en hoeveel geld heb je te besteden?

 

 

Deel dit artikel