Wat is plancha?

plancha

Wat is plancha?

Plancha is ‘grillen zoals de Spanjaarden’, oftewel bakken op zeer hoge temperatuur, tussen de 280 en 320ºC over het gehele kookoppervlak. Daarmee verschilt plancha fundamenteel van teppanyaki, waar gekookt wordt met temperatuurzones van 150 – 170 ºC en slechts één hotspot in het midden. Op een plancha-apparaat kunnen kleine items en mengsels worden bereid, zoals gamba’s, garnalen, kleine inktvis, courgetteplakjes of allerlei soorten groenten die tussen de spijlen van de grill door kunnen vallen. Bij plancha grillen worden er sappen, marinades of alcohol overheen gegoten; ook een fundamenteel verschil met conventioneel grillen.

Plancha alleen voor vegetariërs of veganisten?

Plancha is niet alleen voor vegetariërs of veganisten, integendeel, of het nu gaat om biefstuk, gesneden vlees of kip, of de vis in kwestie: op de plancha ontwikkelt elke individuele smaak zich bijzonder goed en zonder de vervelende smaak van roet of verbrand, de goed stuk eten straalt van zijn allerbeste kant.

Hoewel vlees heel goed te gebruiken is bij een conventionele grill, leert de ervaring dat het moeilijker wordt als het om groenten gaat. Een gezond dieet, dat vooral door veganisten en vegetariërs wordt gewaardeerd, omvat granen en granen maken geen schijn van kans op de grill. Natuurlijk is er een oplossing, en dus beleefden de aluminium schalen en, in de afgelopen jaren, de boven- en inzetplaten & braadpannen een echte boom. Het doorlopende oppervlak is vereist en alles valt in ieder geval niet meteen door het rooster.

Is een braadpan of een accessoireplaat in de grill genoeg voor plancha grillen?

Of een gebruik in de grill voldoende is, hangt af van de behoeften en natuurlijk van de mate waarin je bereid bent te improviseren en compromissen te sluiten. Een echte plancha is niet alleen voorzien van een doorlopende plaat, maar ook van een vloeistofopvangmogelijkheid; een container die groot genoeg is om niet alleen de vleessappen die eruit komen te bevatten, maar ook het water dat wordt gebruikt bij het schoonmaken.

En daar is het kaf van het koren gescheiden, want ook al is het spiegelei goed te bereiden op het bord en druppelt het vet van de bacon of bacon niet via de braadpan direct op de vlammen en leidt tot vetbranden, niets kan worden afgegoten. Afgezien van het eenvoudig schoonmaken van de plancha, worden marinades en sauzen op het bord toegevoegd in een typisch plancha-gerecht – dat is het geweldige aan plancha-grillen.

Eenvoudig schoonmaken

Het schoonmaken van de plancha is eenvoudig: giet er gewoon koud water overheen terwijl hij heet is en de thermische schok doet de rest.Het verschil in temperatuur tussen de hete plaat en koud water stoot alle resten van de plaat af. Dit reinigt het bord en neutraliseert tegelijkertijd de smaak.

Dus of nu eerst de vis wordt bereid, dan de knoflook en later de pannenkoeken – je proeft niets van het vorige product als je het tussendoor alleen met water schoonmaakt. Zonder veel schrobben en andere accessoires.

Deel dit artikel