Internationale soepen: deze zijn het lekkerste

Internationale soepen

Internationale soepen: deze zijn het lekkerste

Gazpacho, misosoep of bouillabaisse: andere landen, internationale soepen. Bloemkoolsoep.eu (kijk niet naar de naam, want naast bloemkoolsoep bieden wij je vele recepten voor verschillende soepen) heeft voor jou in de kookpotten van de wereld gekeken en vertelt je welke soep in welk land gegeten wordt.

Soepen zijn een typisch herfstgerecht: als het buiten wat kouder wordt en eerder donker, warmen we ons graag op met een kom soep. Kip- of aardappelsoep staan ​​bovenaan de lijst met populaire keuzes. In ieder geval hier in Nederland maar hoe zit het met andere landen?

Algerije – Tarwesoep

Eigenlijk is “chorba” een typisch ramadangerecht. In Algerije – maar ook in Tunesië, Libië of Marokko – worden ze ’s avonds gegeten om het vasten te verbreken. Er zijn veel variaties op deze volkorensoep: met lams- of kalfsvlees, en ook de groentetoevoeging varieert. Maar geraspte tarwe daarentegen is een vast ingrediënt. De soep heeft een romige consistentie. De chorba wordt gekruid met munt en koriander.

Frankrijk – Bouillabaisse

Bouillabaisse is een Franse vissoep. Hiervoor worden verschillende soorten vis en zeevruchten (traditioneel zijn er minstens zeven verschillende) gebruikt, waaronder zeeduivel en zeebarbeel. Bouillabaisse zou zijn uitgevonden door vissers in Marseille die overgebleven vis kookten in zeewater. Niemand weet of het verhaal echt waar is. Wat wel zeker is, is dat het oudste recept voor bouillabaisse dateert uit 1790.

Ierland – Irish Stew

Deze traditionele stoofpot is nu overal populairder dan in zijn geboorteland Ierland. De reden: daar wordt het beschouwd als voedsel voor arme mensen. Maar de rest van Europa geeft niet om deze reputatie: het houdt van de combinatie van lamsvlees, aardappelen, uien en peterselie. Als je wilt, kun je de exporthit van het Smaragdeiland op smaak brengen met wortelen, pastinaak of kool. En als je niet van lamsvlees houdt, gebruik dan gewoon rundvlees of gevogelte als alternatief.

Italië – Minestrone

Naast pizza en pasta is minestrone waarschijnlijk het bekendste exportproduct uit de Italiaanse keuken. Elke regio zweert echter bij zijn eigen variant van de groentesoep: in Noord-Italië bestaat die niet alleen uit groenten, maar ook uit aan de lucht gedroogd buikspek. In Genua daarentegen worden ze vegetarisch gegeten, maar dan met aubergines, champignons en pesto. En in Abruzzo zijn rapen, witte kool, linzen en varkenskop een integraal onderdeel van minestrone.

Japan – Misosoep

Samen met sushi is misosoep “het” nationale gerecht van Japan. De soep bestaat voornamelijk uit visbouillon en sojabonenpasta (“miso”), maar kan verrijkt worden met tofublokjes, zeewier of lente-uitjes. In tegenstelling tot de Europeanen eten de Japanners als ontbijt misosoep met wat rijst. Maar niet alleen het “wanneer” is anders, ook het “hoe”: terwijl wij misosoep opscheppen, eten de Japanners de vaste delen met stokjes en drinken dan de rest uit de kom.

 

 

Deel dit artikel