Sappig gehaktbrood met jus

gehaktbrood

Sappig gehaktbrood met jus

Een geweldig recept voor een trefzeker en sappig gehaktbrood. Makkelijk te bereiden en toch erg lekker. Het gehaktbrood komt eruit zonder te braden en lastig te draaien.

Ook de saus, die bestaat uit bouillon, room en crème fraîche, kookt bijna vanzelf. Wil je liever een saus zonder room, dan kun je deze eenvoudig maken van bouillon, tomatenpuree en kruiden & specerijen.

Wat is een gehaktbrood eigenlijk eigenlijk?

Wie kent ze niet, de termen verkeerd gebraden of verkeerd konijn voor het gehakt. Het gehaktbrood is, wie had het gedacht, een braadstuk gemaakt van gehakt. Er zijn verschillende manieren om het te bereiden. Ik denk echter dat ze allemaal op de een of andere manier vergelijkbaar zijn.

Gehakt half om half wordt meestal als hoofdingrediënt gebruikt omdat het gehakt daardoor sappiger wordt. Maar er zijn ook enkele varianten waarbij alleen rundergehakt wordt gebruikt.

Rundvlees is iets magerder dan varkensvlees en heeft een sterkere smaak. Ik vind de consistentie ook heel anders dan bij gemengd gehakt.

Andere (basis)ingrediënten zijn oudbakken broodjes of paneermeel, eieren, uien en kruiden. Er wordt ook vaak spek gebruikt, dat als het ware als speklaag dient. Je gehaktbrood kun je ook makkelijk vullen. Afhankelijk van de ingrediënten worden ze vervolgens eenvoudig opgerold en in de oven gekookt.

De bereiding van het gehaktbrood

De bereiding is helemaal eenvoudig. Het gehakt wordt gekneed met de geweekte toast, ei, uien, peterselie, een beetje citroensap en fijngehakte komkommers.

De gekruide gehaktmassa wordt gevormd tot een body, vergelijkbaar met brood. De klassieke bereiding zit in de oven. U kunt het brood bijvoorbeeld direct op een bakplaat leggen, in een braadpan of in een braadpan.

Ik gebruik graag een braadpan of een andere diepe bak die ovenbestendig is. Zo kan ik de saus gemakkelijk tegelijkertijd bereiden. Op 200 graden in de oven is mijn gehaktbrood in ongeveer 45 minuten klaar.

Tip: misschien vind je het niet lekker om het gekruide vlees rauw te proberen. Je proeft nog steeds het gehaktmengsel. Bak hiervoor een kleine hoeveelheid in de pan.

Of je kunt wat rauw vlees nemen, er een balletje van maken en het koken in kokend water. Natuurlijk smaakt het anders dan later bereid in de oven. U kunt in ieder geval eenvoudig vaststellen of uw vlees voldoende gekruid is.

Welke bijgerechten passen goed bij het gehaktbrood?

Gekookte aardappelen passen er heel goed bij. Ik denk dat je ze zo mooi kunt pletten met de saus. Bovendien zien aardappelpuree en pasta er geweldig uit op het bord. Friet zeker ook, maar deze combinatie heb ik nog niet geprobeerd.

Je kunt er verschillende groenten bij serveren zodat het gerecht goed in balans is. Net als heerlijke veldsla of andere bladsalades.

Het recept

Geweldig recept voor een trefzeker en sappig gehaktbrood. Makkelijk te bereiden en toch erg lekker. Het gehaktbrood komt zonder frituren.

Ingrediënten

750 g gehakt gemengd
3 sneetjes toast (klein)
1 grote ui
30-40 gram boter
1 kleine bosje peterselie
2 stuks eieren
2-3 augurken (of komkommer 70-80g, binnenste gedeelte eruit gesneden)
2 eetlepels citroensap
Zout, peper, paprika of rundergehaktkruiden

Voor de saus
200 ml vleesbouillon, alternatief groentebouillon
200 ml slagroom
2 eetlepels crème fraîche
2 theelepels afgestreken, zoet paprikapoeder

Bereiding

Het gehaktbrood moet ongeveer 40-45 minuten in de oven zoals in het recept staat. 30 minuten is niet genoeg.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-/onderwarmte).
  2. Week de sneetjes toast in water en knijp ze daarna goed uit.
  3. Schil en hak de ui fijn. Was de peterselie, schud uit en hak ook fijn. Snijd vervolgens de augurken fijn.
  4. Doe ongeveer 1 eetlepel boter in een pan en fruit hierin de in blokjes gesneden uien tot ze glazig zijn. Voeg dan de peterselie toe en roer even door.
  5. Doe het rundergehakt in een kom samen met de eieren, het peterseliemengsel, de augurken, de uitgeperste toast en het citroensap. Kruid met peper, zout en paprikapoeder en kneed goed door.
  6. Vet een ovenschaal in. Vorm het rundergehakt tot een brood en leg het in de schaal.
  7. Bak in de oven op de onderste plank of onderste derde (afhankelijk van de oven) gedurende 30 minuten.
  8. Smelt de boter in een kleine steelpan. Bestrijk tussendoor het gehakt met de gesmolten boter. Dit doe ik ongeveer elke 10 minuten.
  9. Verwarm de runderbouillon in een kleine steelpan. Voeg de room en crème fraîche toe en meng goed.
  10. Nadat je gehaktbrood 30 minuten in de oven heeft gestaan ​​giet je de saus over het gebraad. Bak vervolgens nog 10-15 minuten in de oven.

Overigens zijn er nog veel meer recepten voor gehaktbrood, en die kun je, naast recepten voor andere vlees- en worstsoorten, vinden op www.gehaktbrood.eu.

Deel dit artikel