Zo vier je Sinterklaas met oudere kinderen

sinterklaas

Zo vier je Sinterklaas met oudere kinderen

Sinterklaas is een belangrijke feestdag in Nederland. Van jongs af aan kijk je als kind al uit naar pakjesavond, waarop je verwend wordt met cadeaus en lekkernijen. Als ouder is het fijn als je jouw kinderen een speciale avond kunt geven, door ze in naam van Sinterklaas te geven wat ze willen. Wanneer de magie van Sinterklaas langzaam maar zeker verdwijnt, omdat je kinderen ouder worden en ze leren dat Sinterklaas niet meer bestaat, kan dit aanvoelen als het einde van een tijdperk. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Het is tijd voor een transitie, waarbij je jouw ouder wordende kinderen leert hoe bijzonder het is om iets moois te geven aan iemand waar ze om geven. In dit artikel leer je wat je allemaal nodig hebt om ‘t heerlijk’ avondje weer bijzonder te maken.

De belangrijkste basis

Voor elke Sinterklaasavond heb je een aantal basiselementen nodig. Hoewel je kinderen misschien meer verantwoordelijkheden kunnen dragen, is het Sinterklaasfeest nog altijd een moment om je kinderen extra te verwennen. Je kunt dus heerlijke chocoladeletters bestellen en een aantal cadeautjes halen voor elk kind, zodat er alsnog een zak van Sinterklaas gevuld is wat de avond toch weer wat van de verwondering in zich heeft als het heeft wanneer je kinderen nog jong zijn.

 

Dit is ook de perfecte manier om je kind te laten zien dat je weet wat ze willen. Je kunt natuurlijk afgaan op een verlanglijstje, maar als je het hele jaar goed oplet, dan zul je merken dat je kinderen heel vaak aangeven wat hun voorkeuren zijn. Bestel een chocoladeletter in hun favoriete smaakcombinatie, koop cadeautjes die ze eigenlijk willen hebben maar momenteel geen geld voor over hebben en laat zien dat je als ouder weet wat er bij ze speelt. Zo zorgt pakjesavond voor een mooie verbinding tussen jou en je kinderen.

Meer verantwoordelijkheid voor je kinderen

Wanneer je kinderen ouder zijn, kun je ze uitdagen om wat meer verantwoordelijkheid te dragen. Door lootjes te trekken, leren ze om een goed cadeau te kopen voor iemand anders. Je kunt hun creativiteit extra uitdagen door een gedicht bij het cadeau te moeten maken. Voor jongere kinderen is het misschien juist beter om te kiezen voor het maken van een surprise, omdat knutselen vaak wat makkelijker is dan woorden gebruiken voor rijm.

 

Hoewel kinderen vanaf de puberleeftijd vaak nogal tegendraads kunnen zijn, helpt het Sinterklaasfeest op deze manier om zich soms over dingen heen te zetten om voor iemand anders iets fijns te doen. Ook proberen zij zich er vaak van af te maken met een kort gedicht, dus het is belangrijk dat je ze stimuleert echt iets moois en unieks te creëren. Hoe meer je laat zien dat het een leuk proces kan zijn, hoe meer ze bereid zullen zijn om er wat tijd in te steken.

 

Help je kinderen wel met het verzamelen of kopen van materialen, zodat ze iets moois kunnen maken. Als je kinderen oud genoeg zijn, maar nog niet oud genoeg zijn, kun je ze eerst begeleiden in het proces van het maken van een surprise of het schrijven van een gedicht. Als je dit goed aanpakt, dan bouw je een traditie op die je nog jarenlang met elkaar kunt uitvoeren. Misschien wel tot je oma of opa bent geworden, zodat je weer kunt overgaan op de klassieke pakjesavond.

Zelf aan de slag met lekkernijen

Een andere manier om pakjesavond speciaal te maken, is door samen pepernoten te bakken. Dit kan een leuke manier zijn om de pakjesavond in te luiden. Door samen pepernoten te maken, kunnen je kinderen pepernoten maken in elke vorm die ze willen. Ze kunnen zelfs pepernoten maken die hun naam spellen. Zo maken ze iets voor zichzelf, terwijl ze ook iets moois hebben gemaakt voor iemand anders in de familie.

 

Pepernoten zijn ook perfect te combineren met verschillende smaken. Door zelf pepernoten te maken, kunnen ze ook stukjes gedroogd fruit of bijvoorbeeld chocolade aan hun pepernoten toevoegen. Door zelf pepernoten te bakken, zorg je ervoor dat er meer waardering is voor het lekkere eten dat ze krijgen én ruikt het huis heerlijk naar verse pepernoten.

Samen gezelligheid uitdelen

Als je kinderen ouder zijn, is het mooi om Sinterklaas niet volledig aan de kant te zetten. Door samen een avond aan elkaar te spenderen, elkaar te verwennen met cadeaus en verrassingen, zorg je ervoor dat een mooie traditie wordt voortgezet. Samen geniet je van heerlijke chocoladeletters, pepernoten en de leukste cadeaus. Zo behoud je de magie van het Sinterklaasfeest, zelfs wanneer je kinderen al lang weten dat Sinterklaas de cadeaus niet komt brengen.

Deel dit artikel