Groene smoothie: waarom je het zeker moet proberen

Groene smoothie

Groene smoothie: waarom je het zeker moet proberen

Een groene smoothie als ontbijt, als to-go lunch of ’s avonds voor het sporten als energiebooster. Je vindt het momenteel overal, op elke drankkaart, op veel Instagram-foto’s en in gezondheidsmagazines. Maar hoe gezond is de powerdrank eigenlijk? Hoe bereid je een energieke en voedzame groene smoothie? En hoeveel energie levert de snel gemixte drank?

We gaan dieper in op deze vragen en geven je een paar recepten. Ook nemen we je mee terug naar de begindagen van de groene smoothie, die eigenlijk iets met apen te maken heeft…

Trend drink groene smoothie: wat zit erin en voor wie is het goed? Laten we eerst eens verduidelijken wat een groene smoothie eigenlijk is. Wat zit erin, wat zijn de variaties en wie moet er een proberen? Omdat de ingrediënten niet voor iedereen geschikt zijn. Er zijn “ongevaarlijke” varianten die aangenaam fruitig en mild smaken. Maar ook combinaties voor echte groenteliefhebbers die meer een salade in een glas zijn. De vraag wat chimpansees met dit drankje te maken hebben, is bijzonder spannend…

Wat je krijgt als je een groene smoothie bestelt

Eigenlijk wordt deze vraag heel simpel beantwoord: Je krijgt een groene drank, die uit minimaal drie componenten bestaat. In de regel wordt een groene groente gemengd met zoet fruit en water. Dit kan natuurlijk naar wens worden gevarieerd. De klassieke ingrediënten zijn meestal spinazie of sla, appel of banaan en water. Dankzij het fruit smaakt een groene smoothie zoet, wordt de groene kleur van de drank groen en zorgt het water voor de juiste drinkconsistentie. De groene ingrediënten maken de groene smoothie zo bijzonder: ze bevatten veel voedingsstoffen, waardoor de drank met recht een powerdrank mag worden genoemd. Een groene smoothie is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel trendy

De groene smoothie komt eigenlijk uit het dierenrijk

De groene smoothie is in 2004 uitgevonden door Victoria Boutenko, vandaar dat ze ook wel “de moeder van de groene smoothies” wordt genoemd. Laten we het hele verhaal in een notendop samenvatten: haar hele familie leed aan ernstige chronische ziekten en obesitas. Helaas hielp de conventionele geneeskunde niet, dus schakelde ze haar dieet over op veganistisch rauw voedsel. Omdat zelfs dat geen enkel nut meer had, begon Victoria de voedingsgewoonten van de chimpansees te onderzoeken en te bestuderen. Verrassing: genen van mens en chimpansee zijn ongeveer 99,4% vergelijkbaar! De in het wild levende apen werden echter niet getroffen door specifieke ziekten, in tegenstelling tot de dieren die in gevangenschap leven. De conclusie van Victoria was: het moet aan het dieet liggen want wilde chimpansees eten relatief veel groen. Omdat dit niet altijd lekker en plezierig is, deed ze verder onderzoek en ontdekte dat de chimpansees bladeren om de bananen wikkelen om de bladgroenten lekkerder te maken. Victoria probeerde dit principe ook uit en gooide de bananen samen met de greens in de blender. Zo is de groene smoothie vele jaren geleden ontstaan.

Voor wie een groene smoothie geschikt is en voor wie niet Groene smoothies zijn niet voor iedereen het juiste drankje. We hebben een aantal criteria voor je op een rijtje gezet, voor wie de groene powerdrank geschikt is en voor wie niet. Perfect om af te vallen, te sporten, te studeren en tijd te besparen Groene smoothies helpen je om af te vallen. Iedereen die overgewicht heeft of gewoon een paar kilo wil afvallen voor een zomers figuur kan moed putten. De kleine powerdrinks ondersteunen een gezonde voeding en doen iets goeds voor het lichaam.

Maar ook mensen met speciale voedingswensen zullen dol zijn op groene smoothies. Ze geven sporters bijvoorbeeld de energie die ze nodig hebben om langer mee te gaan voor duursporten. Net zoals scholieren en studenten zich er beter mee kunnen concentreren – de voedingsmix van vitamines, mineralen en sporenelementen maakt het mogelijk. Sommigen melden ook dat ze een betere huid krijgen door groene smoothies.

Last but not least hebben smoothies het voordeel dat ze heerlijk ongecompliceerd zijn. Perfect voor workaholics, mensen met weinig tijd om te eten en senioren die moeite hebben met kauwen. Een groene smoothie past bij sporters en een gezonde levensstijl.

Pas op voor individuele intoleranties

Sommigen moeten wegblijven van groene smoothies omdat ze mogelijk niet goed reageren op de ingrediënten. Mensen met diabetes kunnen te gevoelig zijn voor het hoge fructosegehalte; net zoals mensen met een histamine-intolerantie bijvoorbeeld bananen en vele andere soorten fruit niet kunnen verdragen. Bovendien moeten mensen met darmaandoeningen hun arts raadplegen voordat ze een spijsverteringssmoothie consumeren.

En hoe zit het met zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven? Over het algemeen is een groene smoothie de perfecte voedingsstofleverancier voor moeder en kind. Hier moet echter aandacht worden besteed aan individuele toleranties. En in de eerste paar maanden van de zwangerschap is het beter om niet te veel wilde kruiden te consumeren, omdat hun effecten op het ongeboren kind nog niet voldoende zijn geëvalueerd. Meer tips voor gezonde dranken met een wake-up kick tijdens zwangerschap en borstvoeding hebben we hier samengevat.

Meer weten over groene smoothies, of ben je op zoek naar recepten, kijk dan op www.happysmoothie.nl.

 

 

Deel dit artikel