3 dingen die niet mogen ontbreken op een gezonde borrelplank

gezonde borrelplank

3 dingen die niet mogen ontbreken op een gezonde borrelplank

Wie denkt dat een lekkere borrelplank alleen maar kan bestaan uit bittergarnituur, kaas en worst, heeft het goed mis. Je kunt namelijk ook prima een lekkere borrelplank maken met gezondere alternatieven. Zo kunnen je familie en vrienden in ieder geval niet overslaan omdat ze (chronisch) aan de lijn zijn. Hoe je de borrelplank samenstelt is helemaal aan jou, maar in dit artikel geef ik je wel vast drie dingen die niet mogen ontbreken. 

Gezonde dips

Waar je normaliter misschien een sausje voor bij de chips zou maken van kruiden en (véél) mayonaise, kun je dat nu vervangen door een gezondere optie. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke hummus, tzatziki of voor guacamole. Net zo lekker en tegenwoordig helemaal hip (al is dat natuurlijk niet waar je het voor moet doen). In plaats van de chips kun je denken aan groente wat je in reepjes snijdt. Lekkere groentes voor deze dips zijn komkommer, wortel, paprika en tomaat. Wil je toch iets van een broodje of cracker erbij, dan is dat helemaal niet erg. Ook hier zijn voldoende gezonde opties.

Fruit voor de frisse draai

Druiven deden het altijd al goed op de borrelplank (al was het maar voor de opvulling), maar er zijn nog zoveel meer soorten fruit die heerlijk zijn op de plank. Denk bijvoorbeeld eens aan meloen, appel, frambozen, bosbessen of schijfjes kaki. Door fruit toe te voegen geef je een frisse draai aan de borrelplank. Hierdoor heb je ook aan de mensen die niet van hartige hapjes houden gedacht. Ook bij het fruit kun je trouwens een lekkere dip maken. Denk hierbij aan een dip van yoghurt en cashewnoten. Tip: Ben je met een grote groep? Zet bij de dips wat het is. Zo hoef je het niet de hele tijd uit te leggen. 

Een knapperige bite

Hoewel de meeste chips misschien niet meteen gezond te noemen is, zijn er wel gezondere alternatieven zonder dat je meteen aan rauwe groente hoeft te denken. Denk maar eens aan groentechips of aan chips waar weinig vet in zit. Vergeet ook niet om noten aan je borrelplank toe te voegen. Noten zitten vol met gezonde vetten en zijn helemaal niet ongezond als je er met mate van eet. Denk bijvoorbeeld aan ongezouten cashewnoten, een notenmix of pinda’s.

 

Wil je zelf je eigen borrelnoot maken? Maak ze dan van kikkererwten. Even laten weken, koken, kruiden en in de oven en je hebt de lekkerste, gezonde borrelnoten waar je vast en zeker vragen over gaat krijgen.

 

Deel dit artikel