Alles wat je moet weten over boerenkaas

boerenkaas

Alles wat je moet weten over boerenkaas

Wanneer je op zoek bent naar een stuk écht lekkere Nederlandse kaas, dan moet je zeker boerenkaas eens proberen. Wat hier zo bijzonder aan is? Dat kun je misschien beter gewoon een keer proeven, maar om je alvast een voorproefje te geven vertel ik je in dit artikel alles wat je erover moet weten. 

Wat is boerenkaas?

Boerenkaas, oftewel rauwmelkse kaas, wordt enkel door een Nederlandse kaasmaker gemaakt. De kaas wordt direct van koeienmelk gemaakt, zonder tussenkomst van machines of een fabriek. Het wordt dus daadwerkelijk door de mens zelf gemaakt en is daardoor iedere keer anders. Doordat de kaas niet in een fabriek gemaakt wordt is de melk die gebruikt wordt bij het maken van de kaas niet gepasteuriseerd en niet gestandaardiseerd.  De kaas heeft een volle, krachtige en rijke smaak. Naast dat het mensenwerk is, is de smaak van de kaas is ook afhankelijk van andere factoren, zoals: het klimaat, de grondsoort of het gras dat door de koeien gegeten wordt. Deze factoren kunnen nooit allemaal precies hetzelfde zijn, waardoor de kaas iedere keer net iets anders zal smaken. 

De bereiding van boerenkaas

Bij boerenkaas wordt de kaas vrijwel direct van de verse koemelk gemaakt. De melk wordt hierbij niet eerst verhit (let op: hierdoor kunnen er nog bacteriën in de kaas zitten). De warme melk van de ochtend wordt vermengd met de afgekoelde melk van de avond ervoor, waarna het wordt aangelengd met stremsel. Met de hand wordt alles goed door elkaar gemengd zodat de basis voor de kaas gemaakt is. Vervolgens wordt de kaas precies goed gerijpt, waardoor het lekkerste stuk kaas ontstaat. 

Boerenkaas en gewone kaas: wat is het verschil?

In een kaaswinkel kun je zowel gewone kaas als boerenkaas kopen, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Het verschil zit hem duidelijk in de manier waarop de kazen gemaakt zijn. ‘Normale’ kaas wordt namelijk (veelal) gemaakt in een fabriek, waar machines gebruikt worden. Hierbij wordt de koemelk eerst verhit tot 72 graden om ervoor te zorgen dat de slechte bacteriën verwijderd worden. Dit is bij boerenkaas niet het geval. Doordat normale kaas in de fabriek wordt gemaakt, zullen de meeste kazen veel op elkaar lijken. Bij rauwmelkse kaas is iedere kaas anders, zowel qua uitstraling als qua smaak. Boerenkaas kan dus iedere keer een andere smaak hebben en heeft vaak meer smaak dan een gewone kaas.  

 

Deel dit artikel