Een cocktail maken kan op deze 5 simpele manieren

cocktail maken

Een cocktail maken kan op deze 5 simpele manieren

Cocktails en Mocktails zijn mixdrankjes die populair zijn geworden sinds het eerste kwart van de twintigste eeuw. Je ziet ze vaak als hardlopers terug op de dranklijst bij de meeste bars. Lees hier over het ontstaan van de cocktail en op welke wijze je cocktails zelf maken kan. Voor welke van deze vijf eenvoudige methoden van een cocktail maken ga jij?

Historie en ingrediënten

Het woord ‘cocktail’ werd voor het eerst beschreven in een Amerikaans tijdschrift in 1806 als een mengsel van sterke drank, suiker, water en bitters. Een van de vele populaire opvattingen over het ontstaan van het woord cocktail is dat tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1779, herbergier Betsy Flanagan uit Virginia een maaltijd bereidde met kip die ze had gestolen van een buurvrouw die pro-Brits was. Daarna serveerde ze de Franse soldaten de mixdrankjes versierd met de veren van de vogels.

Wat zijn de methoden om een cocktail te maken?

Cocktails worden op een van de volgende manieren gemaakt, afhankelijk van het type modificerende ingrediënten dat wordt gebruikt. Een cocktail mag je dus best culinair bereid noemen. Het gaat hier dus om de verschillende cocktailmixtechnieken.

Dit zijn de verschillende manieren om cocktails te bereiden:

  1. Bouwmethode

Deze cocktail maak je door de ingrediënten één voor één in het glas waarin het wordt geserveerd te gieten en vervolgens te roeren. IJs wordt toegevoegd als het recept daarom vraagt. Zo worden bijvoorbeeld Highballs, Rickey, Swizzle, Hot drinks etc. gemaakt door deze cocktail-bouwmethode, waarbij de ingrediënten één voor één rechtstreeks in het glas worden toegevoegd waarin het wordt geserveerd. Als er ijs nodig is, wordt dit eerst geplaatst voordat de ingrediënten worden toegevoegd.

  1. Roermethode

Roeren verwijst naar het mengen van de ingrediënten met ijs, door snel te roeren in een mengglas met de roerder en vervolgens te zeven in het juiste glas. De dranken die zijn samengesteld uit heldere vloeistoffen, zoals sterke drank, likeuren, wijnen, bruisdranken, enz. worden altijd geroerd. Dit wordt zeer snel gedaan om verdunning tot een minimum te beperken.

  1. Schudmethode

De schudmethode bestaat uit het grondig mengen van ingrediënten met ijs door ze in een cocktailshaker te schudden en in het juiste glas te zeven. Deze cocktail shake-techniek wordt gebruikt wanneer ingrediënten zoals room, ei, vruchtensappen, suikersiroop, enz. in het recept worden gebruikt. Bruisende dranken mogen echter nooit worden geschud.

  1. Een cocktail maken met de mengmethode

De mengmethode voor het mixen van een cocktail wordt gebruikt voor het combineren van fruit, vast voedsel, ijs, enz. in een elektrische blender. Elke drank die kan worden geschud, kan ook worden gemaakt door te mengen. Het is een geschikte methode om een groot aantal mixdrankjes te maken, maar het kost meer tijd. Als het fruit wordt gepureerd voor de drank, moet het ijs worden toegevoegd na het pureren van het fruit, afhankelijk van de dichtheid of samenstelling. Als er in het begin te veel ijs wordt toegevoegd, kan de drank veel verdund zijn.

  1. Laagjes methode

De methode voor cocktail maken in laagjes wordt gebruikt wanneer de gebruikte ingrediënten een andere kleur, smaak en overgevoeligheid hebben. Het ene ingrediënt drijft over het andere door voorzichtig over de achterkant van een lepel in een klein glas met rechte zijkanten te gieten. Bij de bereiding worden likeuren, sterke dranken, siropen, enz. gebruikt. Siropen zijn zwaarder en likeuren zijn lichter dan siropen en zijn verkrijgbaar in vele dichtheden. Likeuren hebben een suikergehalte dat bijdraagt aan hun dichtheid.

Een cocktail maken wel zo leuk

Ben je weer wat wijzer? Nu weet je in ieder geval waar de cocktail vandaan komt en hoe je zo’n heerlijke cocktail kan maken. Kies een van de methoden of doe eens gek en test ze alle vijf.

Deel dit artikel