Zo gebruik je rauwe noten in de keuken

rauwe noten

Zo gebruik je rauwe noten in de keuken

Rauwe noten komen bij veel mensen vaak over als saai, omdat ze minder smaak hebben dan verwerkte noten. Dit is echter niet helemaal waar. Rauwe noten bevatten namelijk al een eigen smaak en hebben een bepaalde structuur die veel mensen prettig vinden. Daarnaast kun je met rauwe noten juist alle kanten opgaan. Koop je een grote zak van je favoriete noten rauw? Dan kun je deze op allerlei verschillende manieren gebruiken, waardoor je bespaart op kosten wanneer je de noten gebrand of geroosterd zou kopen. In dit artikel leer je wat je allemaal kunt doen met je rauwe noten.

Lekker hartig

Hoewel het roosteren van noten bij veel mensen de voorkeur heeft, kun je noten ook bakken in een pan. Erg belangrijk hierbij is dat je geen olie of bakboter aan de pan toevoegt! Noten hebben al veel olie in zich zitten, waardoor ze prima zonder bakken. Zo verbranden ze minder snel in je pan. Gebakken noten gebruik je op de volgende manieren:

 • Wokken: Noten bakken is een goede basis voor je wokgerechten. De smaak van de noot zit namelijk al in de pan, waardoor deze zachtjes doorwerkt in al het andere dat je eraan toevoegt. Dit is ook de reden waarom in Azië vaak met notenolie gebakken wordt. Dit zorgt ervoor dat je echt een authentieke Aziatische smaak krijgt aan je wokgerechten.
 • Kruidenmixen: Gebakken noten worden ook vaak gebruikt voor het maken van kruidenmixen. Denk bijvoorbeeld aan Seroendeng. Dit wordt gemaakt van gebakken pinda’s, ui, kokosschaafsel en Indonesische specerijen. Je kunt ook je favoriete noot fijnmalen, bakken in de pan met kruiden, dit laten afkoelen en vervolgens in een goed afgesloten potje bewaren. Dit kun je als kruidenmix gebruiken om bijvoorbeeld je shoarma of groenten van extra smaak te voorzien. Je kunt hiermee helemaal losgaan met de smaakcombinaties, omdat noten en kruiden elkaar mooi versterken.
 • Topping: Gebakken noten zijn ook de perfecte topping van elk gerecht. Je stamppot, pasta of salade. Werkelijk elk gerecht wordt nét een beetje beter als er een knapperig nootje bovenop zit. Juist door de combinatie tussen de zachte structuur van de maaltijd en de knapperigheid van de noot, zorg je voor een heerlijk mondgevoel.

Zonder omkijken, in de oven

Je kunt rauwe noten ook roosteren. Dit doe je in de oven en hiervoor hoef je geen olie toe te voegen. Vrijwel alle noten kun je roosteren op 175℃. Zachte noten zullen goed geroosterd zijn na ongeveer 6 tot 8 minuten en noten met een hardere structuur kunnen prima 8 tot 10 minuten in de oven verblijven. Geroosterde noten kun je perfect gebruiken op de volgende manieren:

 • Verjaardagen: Als er iets te vieren valt, kun je een dag van te voren alvast lekkere geroosterde noten maken om de volgende dag op tafel te zetten. Als je jouw gasten in je achterhoofd houdt, kun je heerlijke smaakcombinaties bedenken met kruiden die precies passen bij wie er op visite komen. Leg de noten in een ovenschaal of op een bakpapier op je ovenrooster en bestrooi ze met jouw kruidenmix. Dan heb je na 8 minuten een lekker, zelf gemaakte, maar unieke snack om op tafel te zetten.
 • Chocolade: Maak jij graag zelf chocoladerepen of chocolade bonbons? Dan zijn geroosterde noten perfect om hieraan toe te voegen. Noten roosteren gaat snel en gemakkelijk, waardoor je flink kunt besparen door dit zelf te doen. Let er wel op dat net geroosterde noten nog lang warm kunnen blijven, waardoor het koelingsproces van de chocolade wordt tegengewerkt. Laat je noten dus altijd eerst goed afkoelen voordat je ze combineert met je chocolade.
 • Zacht fruit: Geroosterde noten zijn ook heerlijk in combinatie met zacht fruit. Maak jij je appel altijd eerst warm in de oven met wat kaneel en suiker? Dan kun je hier heerlijke geroosterde noten bij in de oven doen en vervolgens meng je ze door je appel heen. Zo heb je de extreem zachte structuur van je appel gemixt met de knapperige structuur van de noten. Door ze tegelijk in de oven te doen, neemt de appel ook al wat smaak van de noten aan, waardoor je een prachtig smaakprofiel creëert.

 

Het roosteren van noten gaat een stuk makkelijker dan het bakken van noten. Noten verbranden namelijk minder snel in de oven. Blijf echter wel altijd goed letten op je noten, een verbrande lucht is nooit een goed teken.

Houd ze rauw

Wanneer jij de voorkeur geeft aan de structuur of meer subtiele smaak van noten, kun je ze prima rauw gebruiken. Dit doe je op de volgende manieren:

 • Fijn snijden: Allereerst kun je rauwe noten erg goed gebruiken als korst voor je vlees en vis. Hiervoor snijd je de noten erg fijn en vervolgens duw je het vlees erop of druk je het voorzichtig op je vis. Je kunt het geheel vervolgens in de oven bakken of in een pannetje. De noten zijn rauw gemakkelijker te snijden en worden vervolgens crunchy door het bakproces.
 • Lekker mengen: Rauwe noten zijn ook de perfecte toevoeging aan je yoghurt of kwark. Door hun subtiele smaak, nemen ze niet direct de overhand in je mond. Ook voegen ze een lekkere bite toe, zonder direct ongelooflijk knapperig te zijn en het eten van je kwark vervelend te maken. Je kunt ze combineren met haver of andere granen en stukjes fruit. Zo maak je een gebalanceerde maaltijd.
 • Gezond mixen: Je kunt van rauwe noten ook een heerlijke, gezonde mix maken. Door meerdere rauwe noten bij elkaar te voegen en wat gedroogd fruit, maak je een lekkere notenmix waar alle subtiele smaken goed met elkaar samenkomen. Bekijk hier meer rauwe noten om te zien welke mix jij kunt maken. Rauwe noten zijn onbewerkt en hebben daardoor de meeste gezonde voedingsstoffen in zich zitten, in vergelijking met verwerkte noten.

Ongezond lekker

Als laatste kun je noten ook nog branden. Bij het branden van noten wordt wel olie gebruikt en vaak betekent dit dat ze gefrituurd worden. Je kunt het roosteren ook verkorten door de noten toch eerst in olie te mengen, maar dan is het per definitie een brandingsproces geworden en zijn het geen geroosterde noten meer. Door olie toe te voegen aan de noten, verliezen ze echter de meeste gezonde voedingsstoffen. Daarnaast nemen ze vaak meer smaak over van de olie, waardoor je de noot zelf minder goed proeft. Dit is natuurlijk zonde van de noten. Wil je toch proberen om je noten te branden, dan kun je hier het volgende mee doen:

 • Suikernoten: Gebrande noten komen ongelooflijk heet uit de oven of frituur. Hierdoor kun je ze gemakkelijk in een kom met suiker en kruiden stoppen, zodat ze aan de buitenkant een lekkere suikercoating krijgen. Dit is wel een flinke smeerboel, maar dan heb je wel een lekkere combinatie tussen zoet en hartig.
 • Borrelnootjes: Je kunt ook borrelnootjes maken door de noten in een beslag te dompelen en deze vervolgens in de frituur onder te dompelen. Let heel goed op tijdens dit proces, want het beslag en de noten kunnen heel gemakkelijk verbranden. Zo maak je borrelnootjes die precies aansluiten op jouw smaak wensen. Ideaal dus!

Veelzijdig, goedkoop en lekker

Rauwe noten zijn dus een stuk veelzijdiger dan ze lijken. Daarnaast kun je flink besparen door je noten zelf te bakken of branden. De bereidingswijze hiervan is maar kort, waardoor je niet direct veel langer in de keuken staat. Perfect dus om heerlijk te genieten van je favoriete noten op allerlei verschillende manieren!

Deel dit artikel